بین الملل تابناک: پانصد و پنجاه و هشت روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزیر خارجه اوکراین گفت، ارائه سامانههای موشکهای دوربرد (ATACMS) و موشکهای تاروس به کییف با «پیشرفت» همراه است.
به گزارش پایگاه خبری «اوکراینسکا پراودا»، دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین بیان کرد: ما به طور فعالی در این مسیر مشارکت میکنیم. رئیسجمهور هر روز جلسات و گفتوگوهایی جهت تسریع روند تحویل آنچه که به کییف وعده داده شده، برگزار میکند.
وی افزود: البته یک سری موضوعاتی با اولویتهای بالا مثل سیستمهای دفاع هوایی وجود دارد. ما به طور فعالی برای دریافت سامانههای موشکهای دوربرد از آمریکا و موشکهای تاروس از آلمان همکاری میکنیم و پیشرفتهایی در هر دو مورد وجود دارد.
وزیر خارجه اوکراین در پایان افزود: تصمیمات نهایی هنوز در برلین و واشنگتن اتخاذ نشده است.
آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان روز شنبه درباره ارسال موشکهای کروز تاروس به اوکراین گفته بود: برخلاف تانکهای «لئوپارد» و موشکهای «آیریس-تی»، این چیزی نیست که به سرعت انجام شود. ابتدا باید همه جزئیات روشن شود.
وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه از اعمال تحریم علیه ۲۴ شخص و ۱۴۲ نهاد در ارتباط با روسیه خبر داد.
در لیست تحریمی جدید خزانهداری آمریکا نام شرکت خودروسازی آوتوواز، شرکت ساخت بزرگراه اوادور و همچنین یکی از تولیدکنندگان اصلی موتور هواپیما با نام او کی دی ساترن به چشم میخورد.
تحریمهای جدید آمریکا همچنین ۲ بانک روسی با نامهای ای کی بارز و بانک سینکو را هدف قرار دادهاند.
کشورهای غربی تاکنون صدها فرد و نهاد روسیه را پس از آغاز عملیات نظامی این کشور در اوکراین، تحت تحریم قرار دادهاند.
وزارت دفاع آمریکا بزودی گروهی ویژه در اوکراین با هدف نظارت بر کمکهای واشنگتن به کییف مستقر خواهد کرد. شبکه «سیانان» این تحول را با درخواستهای فزانیده قانونگذاران جمهوریخواه برای نظارت بیشتر بر کمکهای واشنگتن به کییف مرتبط دانسته است.
این شبکه آمریکایی چهارشنبه (۱۳ سپتامبر، ۲۲ شهریور) به نقل از بازرس کل وزارت دفاع آمریکا گزارش داد مقامهای ارشد این کشور از اواخر ماه گذشته کار در اوکراین را آغاز کردهاند و تا آخر سپتامبر (ماه میلادی جاری) انتظار میرود پرسنل بیشتری وارد شوند. این گزارش افزود تیم نظارت در سفارت واشنگتن در کییف مستقر خواهد شد.
طبق این گزارش، این اولین بار از زمان آغاز درگیریها در اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ است که افراد بازرس کل وزارت دفاع آمریکا در محل به نظارت میپردازند.
به گزارش سیانان، با درخواست اخیر دولت بایدن از کنگره برای تخصیص ۲۴ میلیارد دلار دیگر برای اوکراین، تعداد فزایندهای از قانونگذاران جمهوریخواه خواستار کنترل بیشتر بر چگونگی خرج این پول در کشور دریافتکننده شدهاند.
در فوریه ۲۰۲۳، کمیته نظارت و پاسخگویی مجلس نمایندگان آمریکا تحت رهبری جمهوریخواهان درباره هدر دادن، مصرف متقلبانه و سوءاستفاده از کمکهای آمریکا هشدار داد. «کوین مککارتی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا هم پیشتر به صراحت گفته از چک سفید برای اوکراین حمایت نمیکند.
به گزارش «راشا تودی»، در ماه اوت، «سرگئی مارچنکو» وزیر دارایی اوکراین اذعان کرد مشکلاتی وجود دارد اما افزود حامیان غربی کییف «آماده پذیرش این هستند که ممکن است فساد داشته باشیم». در همان زمان روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» تخمین زد کمک آمریکا به این کشور اروپای شرقی بزرگترین در نوع خود از زمان جنگ جهانی دوم بوده است.
اخیراً رسانههای آمریکایی گزارش دادند کاخ سفید اذعان کرده که واشنگتن تاکنون بیش از ۱۱۱ میلیارد دلار در جنگ اوکراین هزینه کرده است.
پارلمان اروپا خواستار یافتن راههای قانونی برای مصادره اموال سران بلاروس و استفاده از آنها برای بازسازی اوکراین شد.
به گزارش پایگاه خبری «اوکراینسکا پراودا»، پارلمان اروپا در سند «متون تصویبشده» از اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن خواست تا راههای قانونی برای مصادره اموال سران بلاروس و نهادهای بلاروسی مرتبط که در حمله روسیه به اوکراین مشارکت دارند و در صورت امکان استفاده از آنها برای حمایت از بازسازی اوکراین پیدا کنند.
پارلمان اروپا معتقد است که دولت «الکساندر لوکاشنکو» رئیسجمهور بلاروس با ممکن ساختن عملیات نظامی روسیه در اوکراین، در واقع «شریک جرم و همدست» روسیه است که مسئول خرابیها و نابودیهای به بار آمده در اوکراین محسوب میشود.
اعضای پارلمان اروپا همچنین بر این باورند که دیوان کیفری بینالمللی برای رسیدگی به عملیات روسیه باید قدرت و اختیار لازم برای انجام تحقیقات نه تنها درباره «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه و سران سیاسی و نظامی روسیه بلکه رهبری بلاروس را نیز داشته باشد.
برخی اعضای پارلمان اروپا از اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن خواستند تا تحریمها علیه روسیه را افزایش دهند و بسته جدید از تحریمها را علیه روسیه و بلاروس تصویب کنند.
پارلمان اروپا همچنین از دیوان کیفری بینالمللی خواست تا حکم بازداشت لوکاشنکو را به دلیل ادعای «اخراج کودکان اوکراینی» صادر کند.
شلیک جنگنده به سوی هواپیمای جنگی انگلیسی در دریای سیاه
رسانه دولتی بی.بی.سی روز پنجشنبه گزارش داد یک خلبان روسیهای سال گذشته در اقدامی عامدانه به سمت یک هواپیمای تجسسی نیروی هوایی انگلیس که در حال پرواز بر فراز دریای سیاه بود موشک شلیک کرده است.
طبق گزارش بیبیسی، روسیه پیش از این دلیل این حادثه را «نقص فنی» عنوان کرده بود.
مطابق این گزارش، ارتباطات شنودشده نشان میدهند که خلبان یک جنگنده سوخو-۲۷ در سپتامبر ۲۰۲۲ به سمت یک هواپیمای انگلیسی غیرمسلح شلیک کرده است. خلبان این اقدام را بعد از دریافت یک فرمان مبهم از یک ایستگاه زمینی متعلق به روسیه انجام داده است، اما کمکخلبان تلاش کرده او را از انجام این کار منصرف کند.
در محافل علنی، مقامهای دولت انگلیس این اتفاق را کماهمیت جلوه دادهاند. بن والاس وزیر دفاع سابق انگلیس در آن زمان خطاب به نمایندگان پارلمان انگلیس گفت که جت روسیهای یک موشک را در مجاورت یک هواپیمای انگلیسی رها کرده است. او گفت که درباره این حادثه خواستار توضیح از سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه شده است. او همچنین خاطرنشان کرد که روسیه گفته دلیل این حادثه «نقص فنی در هواپیمای سوخو-۲۷ بوده است.»
والاس گفت: «ارزیابی ما این نیست که این حادثه یک تنشآفرینی عمدی از سمت روسیه بوده و تحلیل ما نیز این است که دلیل حادثه نقص فنی بوده است.»
وی اضافه کرد که جنگنده نیروی هوایی انگلیس گشتزنیهای تجسسی بر فراز دریای سیاه را از سر گرفته است.
وزارت دفاع انگلیس در پاسخ به گزارش روز پنجشنبه بیبیسی گفته که والاس در آن زمان برای رعایت ایمنی و شفافیت این مسئله را به مجلس عوام انگلیس اطلاع داده است.
یک سخنگوی ریشی سوناک، نخستوزیرانگلیس به اسکای نیوز گفته که سوناک اطمینان دارد که اظهارات والاس در آن زمان برای گمراه کردن قانونگذاران نبوده است.
مخالفت سارکوزی با عضویت اوکراین در ناتو
«نیکولا سارکوزی»، رئیس جمهور اسبق فرانسه در مصاحبهای با اذعان به اینکه عضویت اوکراین در ائتلاف نظامی ناتو باعث صلح در اروپا نخواهد شد، هشدار داد که روسیه این عضویت را یک اتفاق تحریک آمیز قلمداد خواهد کرد.
سارکوزی در مصاحبه با یک رسانه فرانسوی گفت: «مساله ساده است: آیا ورود اوکراین به ائتلاف ناتو به صلح کمک خواهد کرد؟ آیا حداقل می توانیم روی همین مساله بحث و مناظره کنیم؟ از نظر من این عضویت منجر به برقراری صلح نخواهد شد. ورود اوکراین به ناتو یک اتفاق تحریک آمیز است همانطور که روسیه نیز آن را اینگونه در نظر خواهد گرفت.»
رئیس جمهور اسبق فرانسه گفت، «گزینه جایگزینی که ارزش بحث کردن دارد این است که اوکراین باید وضعیت بیطرف پیدا کرده و از سازمان ملل و جامعه بینالمللی تضمینهای امنیتی دریافت کند.»
سارکوزی استدلال کرد: «دو راه برای پایان دادن به جنگ وجود دارد: راه اول از بین بردن همدیگر است، اما به شما هشدار میدهم که این روند به نابودی دومین قدرت هستهای جهان (روسیه) منجر نشده و ما را در یک جنگ جهانی فرو خواهد برد. راه دوم نیز مذاکرات دیپلماتیک است.»
رئیس جمهور سابق فرانسه گفت، معتقد است که هدف از خصومتها در اوکراین رقم زدن «تغییر قدرت در روسیه» است در حالی که روسیه و اروپا «باید با یکدیگر همکاری کنند.»
سارکوزی بیان کرد: «کسانی که مدعی هستند مذاکرات با ولادیمیر پوتین غیرممکن است در حالی این قاعده را مطرح میکنند که هرگز با او دیدار نداشتهاند.»
او به اهمیت همسایگی اروپا با روسیه اشاره کرده و گفت: «ما با هم همسایه هستیم. این فرق موجود بین ما با آمریکا است.»
این رئیس جمهور اسبق فرانسه با اشاره به این که آمریکا به دنبال در کنترل گرفتن اتحادیه اروپا است بیان کرد: «آمریکا میخواهد ترکیه در اتحادیه اروپا باشد چون ترکیه متحدش است. آمریکا از طرفی میخواهد اوکراین در اتحادیه اروپا باشد چون هر چه تعداد بیشتری از کشورهای شرق اروپا در اتحادیه اروپا باشند، این اتحادیه به آمریکا وابسته تر میشود. آمریکا اتحادیه اروپایی که بتواند کنترل کند میخواهد در حالی که من خواستار مستقل بودن اتحادیه اروپا هستم.»
سارکوزی در مصاحبهای در ماه اوت با یک روزنامه فرانسوی صحبت از بازگشت شبه جزیره کریمه به اوکراین را «متوهمانه» خواند. بعد از این مصاحبه بسیاری در فرانسه شدیدا از موضع او انتقاد کردند.
ادعای مقام روس درباره کشته شدن 500 هزار نظامی اوکراینی
یک مقام منصوب روسیه به نقل از منابع اطلاعاتی گفت، از زمان آغاز عملیات نظامی روسیه، اوکراین تاکنون حدود ۵۰۰ هزار نفر از سربازان خود را از دست داده است.
«یَن گاگین» مشاور رئیس موقت جمهوری دونتسک در شرق اوکراین در مصاحبهای با خبرگزاری اسپوتنیک گفت: «اگر بخواهیم درباره تعداد تلفات در بین نیروهای مسلح اوکراینی صحبت کنیم، میتوانیم به دادههای اطلاعاتی بدست آمده از منابعمان در اوکراین استناد کنیم. به طور مثال، درست یک هفته پیش، یک اپراتور تلفن همراه اوکراینی در فیلمی که در فضای مجازی منتشر شده بود، اعلام کرد که حدود ۴۰۰ هزار مشترک دیگر به تماسهای خود پاسخ نخواهند داد».
وی همچنین به اظهارات اخیر «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو اشاره کرد و گفت: «استولتنبرگ در نشست اخیر پارلمان اروپا وقتی از او سوال شد که آیا در جنگ روسیه و اوکراین بیش از ۵۰۰ هزار سرباز اوکراینی کشته شدهاند، پاسخی نداد و تنها گفت، تعهد نداده بودند که این دوران، دوران آسانی خواهد بود. این بدان معناست که او با سکوتش این آمار را تایید کرده است. در نتیجه، فکر میکنم که کشته شدن ۵۰۰ هزار سرباز اوکراینی در این جنگ تقریبا درست است و به حقیقت نزدیک است».
پیشتر نیز روزنامه انگلیسی تایمز در گزارشی به آمار بالای تلفات ضدحمله اوکراین و ناکارآمد بودن خودروهای زرهی غربی در این عملیات پرداخته و نوشته بود: مرگ، همراه هرروزه اعضای گروه ضربت است. بویتس، جوانی ۲۳ ساله که در گردان اسکالا میجنگد، میگوید «اینجا برای زندهماندن باید به دنبال مرگ بیفتید، نه اینکه مرگ شما را دنبال کند. من آماده مردن هستم، چون مجبورم.»
گردانی که بویتس در آن فعالیت میکند، از زمان شروع ضد حمله در ژوئیه تا امروز ۲۵ درصد از اعضای خود را از دست داده است.
سربازان اوکراینی همچنین از ابهام در دستورالعملها، فرسایشی بودن جنگ و تلفات انبوهی سخن میگویند که یگانهای زرهی اوکراین را زمینگیر کرده است